sumber : Google |
Bahan-Bahan
10-15 helai daun pandan
1 1/2 kotak santan kara
1/2 kotak whipping cream
1/2 tsp garam
3 biji telur basuh
5-8 peket stevia/splenda (ikut pilihan, kalau boleh kurangkan, tawar takpe)
Cara-Cara
1. Basuh daun pandan. Kemudian masukkan dalam blender bersama 350ml air. Tapis dan
ketepikan.
2. Pukul telur, garam,splenda/stevia dan whipping cream. Jangan terlalu kembang. Rasa
dahulu. Kalau perlu tambah/kurang stevia/splenda.
3. Satukan santan, extract pandan(1) dan telur(2) ke dalam periuk dan masak dengan api
sederhana dengan menggunakan kaedah double boil. Kalau nak masak direct, gunakan api
kecil.
4. Masak hingga pekat. Kebiasaanya ambil masa dalam 30-45minit. Pastikan dikacau selalu.
5. Sekiranya kaya menjadi ketul2, masukkan dalam blend, blend hingga sebati.
6. Kaya yang siap perlu disejukkan dalam suhu bilik dahulu. Bila dah betul2 sejuk, baru letak
dalam botol/bekas kedap, dan masukkan dalam peti sejuk
Maklumat pemakanan untuk per serving Kaya Pandan Atkins Version :
Total Carbs : 3gm
##Boleh makan bersama roti flexseed atau oopsie bread. Tapi hati-hati. Jangan ambil banyak. 1sudu sehari takpe.
0 comments:
Post a Comment