sumber : google |
Bahan-Bahan
(30biji)
3-4biji telur (asingkan putih dan kuning telur)
5-8 peket stevia/pemanis tiruan ( Ikut pilihan )
150-200gm kelapa parut sederhana
1/2 tsp vanilla extract
1/4 tsp garam
Cara-Cara
1. Letakkan kertas minyak atau baking paper atas dulang pembakar
2. Masukkan kelapa parut ke dalam food processor. Pulse selama 60saat. Jangan terlalu halus.
3. Campurkan putih telur , pemanis , garam da vanilla dalam satu mangkuk. Mix sampai sebati.
4. Masukkan kelapa ke dalam mangkuk (3) dan gaul sebati.
5. Paipkan/gunakan sudu untuk letakkan campuran ke atas dulang pembakar secara bulat2 atau sederhana tinggi. Sejukkan dan keringkan macaroon kelapa buat seketika sebelum bakar ke
dalam ketuhar.
6. Panaskan ketuhar kepada 425°. Bakar macaroon kelapa sehingga mereka mula bertukar
warna kekuningan (5-7 minit)
7. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk. Berhati2 semasa mengangkat macaroon kelapa,
bimbang pecah atau terurai. Simpan dalam bekas kedap udara selama 5hari.
Maklumat pemakanan untuk 2 keping Oopsie Bread Atkins:
Fat : 3.5mg
Calories : 39mg
Total Carbs : 1.0gm
Fibre : 0.8gm
Protein : 0.8mg
Fasa Atkins :
Sesuai untuk fasa 2,3 dan 4 sahaja.
0 comments:
Post a Comment